Karl Nehammer: Bulgaria are nevoie de un gard la graniţă, construit cu bani UE. Cât ar putea costa gardul propus de cancelarul austriac

Karl Nehammer: Bulgaria are nevoie de un gard la graniţă, construit cu bani UE. Cât ar putea costa gardul propus de cancelarul austriac
Foto. Profimedia
Publicat: 15/12/2022, 18:50
Actualizat: 15/12/2022, 18:52

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri din bani europeni pentru a pune frână migraţiei ilegale. Potrivit acestuia, Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Bulgaria ar trebui să-l ridice la graniţe.

Guvernul federal austriac face presiuni pentru instalarea mai multor garduri la frontiera externă a UE, având în vedere numărul mare de migranţi care ajung în Austria.

„Trebuie să rupem în sfârşit tabuul gardurilor”, a declarat joi, înaintea summitului UE de la Bruxelles, cancelarul federal Karl Nehammer, relatează ”Der Standard”, preluat de news.ro.

La rândul său, ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, a vorbit despre necesitatea unor „bariere fizice” pentru protecţia frontierelor externe.

„Gardurile în sine nu sunt nimic nou”, a explicat Nehammer referindu-se la barierele de la graniţa greco-turcă. „Doar că până acum statele naţionale sunt lăsate singure, Comisia Europeană nu eliberează fondurile”, este reproşul pe care şeful guvernului de la Viena îl face Bruxelles-ului.

În cadrul Consiliului JAI de săptămâna precedentă, Austria a blocat aderarea la Schengen a Bulgariei şi României din cauza creşterii migraţiei ilegale. Nehammer  a subliniat că Bulgaria are nevoie de un gard susţinut de mijloacele financiare ale Uniunii Europene, mai transmite sursa citată. Potrivit informaţiilor sale, Sofia are nevoie de aproximativ două miliarde de euro pentru acest lucru.

La rândul său, Karoline Edtstadler a subliniat că gardurile sunt indispensabile pentru o limitare eficientă a migraţiei ilegale: „Cred că la un moment dat trebuie să conştientizăm faptul că nu va funcţiona fără bariere fizice, că trebuie să avem o protecţie adecvată a frontierelor externe”, a declarat ministrul la krone.tv.

Întrebată ce înseamnă bariere fizice, aceasta a precizat că este vorba despre „un gard, un zid – puteţi să-i spuneţi cum vreţi”, a adăugat ea.

Între timp, mai scrie  „Der Standard”, ministrul de interne Gerhard Karner a respins criticile guvernatorului landului Burgenland (aflat la graniţa cu Ungaria – n.r.) Hans Peter Doskozil, care ceruse controale eficiente la frontiere.

„Ministrul de interne Karner a cerut de la Comisia Europeană exact aceste controale eficiente la frontieră şi centre de procesare – de exemplu şi în Bulgaria”, a declarat joi purtătorul său de cuvânt pentru agenţia APA.

Doskozil, care face parte din partidul de opoziţie SPOe (social-democrat), subliniase miercuri că poliţia şi soldaţii controlează în prezent frontierele Schengen, dar cu toate acestea, există un „număr record” de refugiaţi neînregistraţi care ajung în Austria. Prin urmare, Karner ar fi trebuit să solicite controale eficiente la frontierele Bulgariei, precum şi centre de procesare a solicitărilor de azil.

Purtătorul de cuvânt s-a referit, de asemenea, la planul în cinci puncte al ministrului de interne, cu care cancelarul s-a dus şi la summitul UE şi „care a fost inclus parţial şi într-un plan de acţiune al Comisiei Europene pentru Balcani”. Acest plan include controale eficiente la frontieră şi finanţarea de către Comisia Europeană a unor infrastructuri la frontiera externă, un proiect pilot pentru centre de procesare a cererilor de azil la frontiera externă, precum şi o „directivă de respingere”, care să nu necesite o examinare individuală a cazului. Karner propune, de asemenea, proceduri de azil în ţări terţe sigure şi o revocare mai uşoară a statutului de protecţie pentru infractori.

Comisia Europeană a inclus mai multe puncte în planul său de acţiune pentru a stopa migraţia pe ruta Balcanilor de Vest. Propunerea de la Bruxelles prevede controale mai stricte la frontiere şi desfăşurarea forţei UE Frontex, precum şi sprijin din partea UE pentru repatrierea solicitanţilor de azil respinşi. Cu toate acestea, ea nu include, de exemplu, directiva privind respingerea solicitată de Austria sau procedurile de azil în ţări terţe sigure. De asemenea, Comisia a declarat întotdeauna că nu alocă bani pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, ci doar pentru infrastructura de la frontieră. Unul dintre argumente este că banii sunt necesari în altă parte, de exemplu pentru paza de coastă. În ultimii ani, mai multe ţări din UE au ridicat deja garduri la frontierele lor pentru a-şi proteja frontierele externe, potrivit ”Der Standard”.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
Ce se întâmplă cu pensiile după alegeri: „Adevăratul cutremur urmează". Românii, cu sufletul la gură
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României